Speeldag 1, Groep A: SNELLE RUSSEN TONEN AMBITIE.

Het EK 2012 trok zich gisterenavond in stijl op gang met twee genietbare wedstrijden, speeldag 1 in groep A zit er al op. Rusland neemt meteen overtuigend de leiding, de andere drie ploegen lijken enkel nog maar de tweede stek te mogen ambiëren.

In de openingswedstrijd tussen Polen en Griekenland eisten twee invallers de hoofdrol op, één in elke ploeg. Bijna was het EK in eigen land voor Polen rampzalig gestart. De Biale Orly kwamen, tegen het -voor mij althans- zwakste elftal, niet verder dan een gelijkspel. De ingevallen doelman Tyton ontpopte zich tot redder des vaderlands door een strafschop te stoppen.

De Grieken vochten voor wat ze waard waren en sleepten met tien spelers een gelijkspel uit de brand. Ervaren rot en woelwater Salpigidis zorgde voor de gelijkmaker en houdt zo de Griekse hoop op de kwartfinale in leven.

Later op de avond toonde Rusland zich de betere van een moedig Tsjechië, 4-1 werd het in Wroclaw. De Russen toonden zich snel en technisch vaardig. Maar tegenstander Tsjechië liet ook zien dat de Russen kwetsbaar zijn indien ze achteruit gedwongen worden. Joeri Zjirkov is een geweldige voetballer maar de linksachterpositie van de Russen blijft verdedigend zeer kwetsbaar. Kandidaat voor de eindzege zijn ze daarom volgens mij niet.

De Tsjechische rechtsachter Gebre Selassie maakte een goede indruk bij zijn EK-debuut. Rusland was echter een maatje te groot.

Uitblinkers Arsjavin en Zjirkov denderden regelmatig als een hogesnelheidstrein over de Tsjechische rechterflank waar Gebre Selassie wel voor het nodige weerwerk zorgde maar te weinig steun kreeg van zijn ploegmaats. Tsjechie vocht evenwel voor wat het waard was met een verdienstelijk middenveld waarin vooral Pilar mij kon bekoren.

Zijn aansluitingstreffer deed de Tsjechische hoop opleven maar uiteindelijk bleken de Narodak een maatje te klein en vooral te traag in de opbouw. Ook de verdediging liet geen onuitwisbare indruk en mag blij zijn dat er met Petr Cech een topdoelman achter hen staat die voor de nodige rust kan zorgen. Toch mag duidelijk zijn dat dit elftal tot de laatste minuut zal strijden en daarom mogen ze een tweede plaats ambiëren in de zwakste groep van het tornooi.

Het jonge talent bij de Russen, Alan Dzagojev, was enkel sporadisch aanwezig in de partij maar scoorde wel twee heerlijke doelpunten die zijn schutkracht demonstreerden. De Russen houden de ruimte graag klein en beschikken over de snelheid en techniek om het balletje dan te laten rondgaan.

Toch lijken de jongens van Dick, en niet Dirk mensen van de UEFA; shame on you!, Advocaat vooral op de counter te loeren. Afwachten wat ze tegen ploegen van een ander kaliber dan Tsjechië op de mat kunnen leggen.

Groep A, speeldag 1:

Polen – Griekenland      1-1

Rusland – Tsjechië         4-1

Stand

1) Rusland            1    3 (+3)

2) Griekenland   1    1 (0)

3) Polen                1     1 (0)

4) Tsjechië          1     0 (-3)

 

Leave a comment