Inspraak.

Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert zijn op zoek naar een nieuwe trainer voor Club Brugge. Dit betekent dat er op een tijdspanne van een jaar, vier verschillende trainers bij BlauwZwart werkzaam zullen zijn geweest. Dit is in strijd met de -door het bestuur en fans- verhoopte continuïteit. Het lijkt me dus duidelijk dat een nieuwe inschattingsfout bij de trainerskeuze ditmaal uit den boze is. Nu moet het er eenvoudigweg op zijn!

Het valt immers te hopen dat het bestuur de loyaliteit van de fans niet verwart met naïviteit. De gedeeltelijke schuldbekentenis van de Algemeen Manager voor de huidige malaise is mooi, maar een doordacht sportief beleid -met een duidelijke visie op voetbal- zou veel mooier zijn. Dit lijkt vooralsnog te ontbreken -op sportief gebied- bij Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert.

Teveel sportieve beslissingen van het nieuwe bestuur (PPC, nieuwe medische staf, scouting en het daarbijhorende transferbeleid) hebben nog niet tot een directe meerwaarde op het veld geleid. De nood aan voetbal-knowhow lijkt groot in de bestuurskamer van BlauwZwart.

De omzetting van de vzw bij Club Brugge naar een nv steunt (officieel) op drie pijlers: de bouw van een nieuw stadion, de ontwikkeling van een professioneel jeugdcentrum en de verdere sportieve uitbouw van de ploeg. De voorzitter heeft genoeg verstand van het neerpoten van gebouwen, maar daarna moet er ook wel in gevoetbald worden.

Het bestuur gaf eerder deze week al aan dat het, naast een (top)trainer, ook op zoek is naar een Technisch Directeur. Bij deze zoektocht dringt zich niet enkel de vraag naar geschikte kandidaten op, maar bovenal: Hoe veel inspraak op het sportief beleid kunnen deze personen van het dynamic duo bij BlauwZwart krijgen?

Christoph Daum toonde al dat toptrainers niet lang aanwezig blijven als ze geen inspraak krijgen in de samenstelling van de spelerskern. Het valt dus te hopen dat het bestuur weet wat hen te doen staat. Toptrainers moeten het door hen gevraagde materiaal ter beschikking krijgen, anders denk ik niet dat zij hun vingers zullen verbranden aan de huidige kern.

De komende transferperiode in januari kondigt zich dus mogelijk opnieuw als bijzonder interessant aan voor Club Brugge. Wie komt? Maar vooral, wie mag en kan er vertrekken? Vooral verdedigende versterking dringt zich op, wil Verhaeghe zijn ambities hard maken.

Philippe Clement wordt de nieuwe assistent-coach bij Club Brugge. Hij bereidt zijn ploeg voor op het tweeluik Newcastle-Anderlecht.

 

Momenteel circuleert de naam van Garrido als opvolger van Georges Leekens. De ex-trainer van Villareal staat, volgens Spaanse journalisten, voor mooi voetbal en een ijzeren discipline. Een grote naam is hij evenwel niet. Mogelijk is dit een afleidingsmanoeuvre van het bestuur om de aandacht niet op de echte hoofdvogel (Bert Van Marwijk of Morten Olsen?) te vestigen. Twee trainers die van naam en faam hoger aangeschreven staan, België beter kennen en qua voetbalfilosofie dichter bij Club Brugge lijken aan te leunen.

Ondertussen mag interim-coach, en toekomstig assistent-trainer, Philippe Clement proberen om de groep klaar te stomen voor het loodzware tweeluik tegen Newcastle en Anderlecht. Hij maakte zijn spelers er alvast op attent dat ze verplicht zijn om zich elke wedstrijd voluit te geven om de steun van het publiek te verdienen, en te krijgen. Het is nu afwachten of de boodschap is overgekomen bij hen. Ze spelen voor hun eigen toekomst bij BlauwZwart. De nieuwe trainer kijkt hoogstwaarschijnlijk immers al mee.

 

 

 

 

 

Leave a comment